Vuosikymmenten keräilyn alku

Seija Kulmala on kerännyt mitä erikoisempia munakuppeja jo vuodesta 1989 lähtien. Keräilyinnostus juontaa juurensa aikaan, jolloin Kulmala piti Kerttulin vanhainkodissa kanttiinia. Hän tutustui tällöin usein kanttiinissa lounastavaan eversti Aarre Kurkeen. Kävi ilmi, että everstin puoliso Eila oli kerännyt itselleen vaikuttavan yli 1600 munakupin kokoelman. Seija ystävineen pyysi audienssia saadakseen nähdä kokoelman, mihin Eila vastasi myöntävästi vasta useamman kyselyn jälkeen.

Vierailusta ihastuneena Seija päätyi siihen, että kupit olisivat hänellekin oiva keräilykohde myös siitä syystä, “etteivät ne vie niin mahrottomasti tilaa”. Tänä päivänä hänen miltei kolmen tuhannen munakuppinsa kokoelma on kerätty yhteen huoneeseen tilaustyönä valmistettuihin avohyllyihin. Näin kupit ovat aina esillä vieraiden nähtävänä.

munakupit_seina1

Keräilykuppeja ja taidokasta käsityötä

Ainutlaatuisen kokoelman riveistä löytyy niin kirpputoreilta kaavittuja löytöjä kuin hänen itsensä käsin tekemiä kuppeja. Viisivuotiaasta asti käsitöitä tehnyt Kulmala on käynyt savityö- kuin posliinimaalauskurssit, mikä myös näkyy hänen kupeissaan. Arabian, Pentikin, Marimekon ja Iittalan kuppien lisäksi monet kupeista on kotoisin ulkomailta. Kulmala kuitenkin kertoo, ettei hän itse ole ostanut yhtään kuppia Suomen ulkopuolelta, vaan kaikki ovat sukulaisten ja tuttavien tuliaisiksi tuomia. Tuliaisennätystä pitää hallussaan puoliso Timo 47 yhdeltä Norjan matkalta tuodulla munakupilla.

Kokoelma on saanut myös televisionäkyvyyttä kerälyohjelma Hakupaloissa. Ohjelman jälkeen kokoelmaan on kertynyt myös useita ventovieraiden lähettämiä kuppeja.

IMG_9347

Luetteloitu kokonaisuus

Kulmala on luetteloinut kuppinsa tarkoin. Kuppien pohjassa on numero, jonka perusteella katalogista löytyy kupin hinta ja lyhyt kuvaus historiasta. Ensimmäisen kupin kohdalla on lyhyt teksti: “tullut muutosta”. Kulmala korjaakin, että tosiasiassa ensimmäinen hänen saamansa kuppi on luettelossa numerolla kaksi, vaalea hautova posliinikana.

Nyt Kulmala on päättänyt, että vuosikymmenten mittainen keräilyharrastus on tullut päätökseensä. Kupit on jätetty myytäväksi yhtenä kokonaisuutena huutokauppatalo Eerik’sille. Yhden kupin Kulmala on kuitenkin jättänyt kokoelmastaan itselleen. Tämä kultareunuksinen vihreä kuppi on hänen YK-joukoissa palvelleen edesmenneen poikansa lahja äidilleen.

munakupit_pohjat

Tykkäsitkö artikkelista? Jaa se ystävälle tai ryhmääsi tästä: