Eerik’s Auction Housen Turun messukeskuksessa sunnuntaina 17.3. järjestettävän live-huutokaupan kohteiden joukossa on hieno kattaus arvokohteita ja esineiden mukana siirtyviä tarinoita. Erityisesti turkulaisille tutun P.C. Rettig & Co:n rakentama pommisuojan alkuperäinen kyltti on yhtenä kohteena. Rettig rakennutti paikalliselle väestölle ja työntekijöilleen pommisuojia tupakkatehtaan läheisyyteen talvisodan loppuvaiheilla. Suuri pronssikyltti on ehtinyt patinoitua vuosikymmeniä Turun meri-ilmastossa.

Rettig kyltti kopio

Militaria on muutoinkin hyvin esillä Turun Taide- ja Antiikkimessujen yhteydessä järjestettävässä huutokaupassa. Militariaa parhammillaan edustaa Mannerheim-ristin ritari jääkärieverstiluutnantti Auno Kuirin merkkikokoelma, muutama tikari, upseerimiekka ja klassinen jääkäripatsas. Harvinaisuuksiin kuuluu myös keisarillisessa Venäjässä valmistettu miltei alkuperäiskuntoinen tykistön viivain. Viivaimeen kuuluu myös kotelo, alkuperäiset käyttöohjeet ja tarvikkeet. Laite on ollut Suomessa tykistön käytössä.

Studio Session-044-2
katalogi_sessio_3-335
katalogi_sessio_3-308
IMG_8694

Mannerheim-ristin ritari Auno Kuirin esineistöä ja venäläisvalmisteinen tykistön viivain

Kerrotaan, että tšekkiläinen taidemaalari, julistetaiteilija, graafikko ja muotoilija Alphonse Mucha (1860–1939) piirsi ja maalasi ennen kuin osasi kävellä. Hänen luomuksensa Gizmonda vuodelta 1894 mullisti posterien designin aistikkailla naishahmoilla ja postereiden valoefekteillä. Tyylin ominaispiirteet näkyvät huutokauppalistalla olevasta alkuperäisestä naisaiheisesta Art Noveau -posterista.

Sisustamisen tyylikkyyttä edustaa suomalaisen tekstiilisuunnittelija Dora Jungin (1906-1980) klassikko Sata ruusua, joka suunniteltiin tavaratalo Stockmannin 100-vuotisjuhliin vuonna 1962. Miltei neliön muotoisen pellavapöytäliinan koko on noin 148 x 143 cm. Kodin koristamiseen perinteisellä tyylillä istuu hyvin myös Maija Kolsi-Mäkelän (1911-1980) suunnittelemalla käsin kudottu seinätekstiili Kevät Tulee 10.

mucha_posteri

Suomalaista huippudesignia edustaa Paavo Tynell (1890-1973), jonka valaisimista katalogissa on muun muassa suomalaisen Idman Oy:n valmistama jalkalamppu. Miltei puolitoistametrisen lampun jalkaa koristaa rottinkipunos. Paavo Tynellin lamput ovat olleet viime aikoina erityisen suosittuja kohteita huutokaupoissa. Samaa voi sanoa puoliso Helena Tynellin (1918-1973) sateenkaaren väreissä räiskyvästä Revontulet -maljakosta.

IMG_8532
Katalogi_sessio_2-028

Paavo Tynellin lamppu mallia K10-10 ja Helena Tynellin Revontulet

Tapio Wirkkalan (1915-1985) suunnittelemat Nikke-tuolit ovat olleet monen istuinsuunnittelijan esikuvina. Yhdestä vanerilevystä taivutettavat tuolit suunniteltiin huonekaluliike Askolle 1958. Wirkkalan monipuolisuus suunnittelijana näkyy myös tulevassa huutokaupassa, josta löytyy Nikke-tuolien lisäksi hänen suunnittelemansa puukko sekä hopea- ja lasiesineitä.

eeriks_kuvat-12
katalogi_sessio_3-246
katalogi_sessio_3-084
Katalogi_sessio_2-220

Tapio Wirkkalan monipuolista tuotantoa

Keräilijöitä ja erityisesti kelloharrastajia kiinnostaa varmasti suomalaisin tekstein viimeistelty Omega-mainoskyltti. Kyltti on sveitsiläisvalmisteinen ja pinnaltaan emaloitu. Keräilykohteista ei voi ohittaa myöskään ainutlaatuista munakuppikokoelmaa, joka on ollut esillä niin keräilyohjelma Hakupaloissa kuin useissa lehdissäkin. Kuppikokoelman joukossa on itse tehtyjä luomuksia, Iittalaa, Marimekkoa, Arabiaa ja paljon paljon muuta.

omega-kyltti
munakupit_seina1_iso

Venäläistä posliinia on esillä useampi kohde. Moniosaisen nukkekotiastiaston lisäksi Kuznetsov -kohteissa on muun muassa harvinainen maaseutuaiheinen kahvikuppi tasseineen. Harvinaisuutena mukana on myös tsaari Nikolai II:n ja keisarinna Aleksandran Fjodorovnan monogrammein koristeltu emaloitu ja erityisen hienokuntoinen kruunajaismuki vuoden 1896 kruunajaisista.

IMG_8986
Studio Session-359-101
katalogi_sessio_3-509
Studio Session-355-97

Tykkäsitkö artikkelista? Jaa se ystävälle tai ryhmääsi tästä: